Jak przygotować samodzielnie bubble tea? To jest naprawdę banalnie proste. Najważniejsze abyś miała duże kulki tapioki, ale to możesz kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy w kuchniach świata, spokojnie znajdziesz je w hipermarkecie. Tapioka to produkt skrobiowy i otrzymuje się go z manioku. W Afryce i Azji to bardzo popularna roślina podobnie jak u nas ziemniak tylko wykorzystuje się go najczęściej w deserach. Tapioka to białe kuleczki, które po zagotowaniu robią się przezroczyste i świetnie wyglądają w szklance. Smak tapioki jest neutralny czyli tak naprawdę smak możemy sobie sami wyczarować mocząc kulki w syropach do kawy, wodzie z miodem czy cukrem. No to co zapraszam na moją pierwszą i napewno nie ostatnią bubble tea.
Składniki:
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucamy kulki tapioki, zalewamy chłodną herbatą i dodajemy mleko. Proporcje mleka i herbaty według upodobań. Ja robię 3/4 do 1/4 mleka. Buuble tea najlepiej pić przez gruba słomkę.