Truskawki, truskawki, wszędzie widzę truskawki. Soczyste, jędrne z najpiękniejszym zapachem pod słońcem. Kocham je pod każdą postacią, uwielbiam łączyć je w dość niekonwencjonalny sposób. Moje przepisy na letnie truskawkowe sałatki, możecie przeczytać również TUTAJ i TUTAJ. Dziś dzielę się z wami kolejnym lekkim, szybki i niezwykle aromatycznym daniem jakim jest sałatka z truskawkami i mozzarellą.
Składniki:
200 g truskawek
rukola
kuleczki mozzarelli
ziarna słonecznika
2- 3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Truskawki szypułkujemy i kroimy na połówki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę układamy na talerzach, następnie układamy na niej truskawki. Podobnie robimy z mozzarellą i posypujemy całość ziarnami słonecznika. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet balsamiczny i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoiczek i energicznie mieszamy, aż rozpuści się miód. Sałatkę polewamy sosem i od razu podajemy.