Czy próbowałyście kiedyś ciasta z awokado? Jeśli nie to musicie nadrobić zaległości. Jest ono delikatne i ma fantastyczny orzechowy posmak, a do tego jest banalnie proste.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki rodzynek
3/4 szklanki orzechów włoskich
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na początek przesiewamy mąkę z cynamonem, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Awokado przepołowić, usunąć pestkę i wydrążyć łyżeczką do miseczki. Następnie utrzeć. Orzechy drobno posiekać lub rozbić w moździerzu. Jajka ucieramy z cukrem i olejem na puszystą masę i dodajemy papkę z awokado. Następnie wsypujemy rodzynki i 2/3 orzechów. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy mąkę cały czas mieszając. Ciasto wylewamy do blaszki oprószonej mąką i wstawiamy do piekarnika na 55-60 min.
Na koniec przygotowujemy lukier do polania ciepłego ciasta. W małym rondelku podgrzewamy sok z cytryny i dodajemy cukier puder. Tak przygotowanym lukrem polewamy ciasto i posypujemy pozostałymi orzechami.