Dynia to bardzo uniwersalne warzywo nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania a nawet na surowo. I dziś przepis na dynię na surowo. Nie dość, że surowa dynia to i surowe pieczarki.
Uwierzcie mi sałatka jest bardzo smaczna i efektowna :)
Aby wykonać taką nieziemską sałatkę potrzebujemy takich oto składników:
2 filiżanki surowej startej dyni
2 filiżanki surowych pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
2 łyżki żurawiny
5-7 czarnych oliwek
garść miksu sałat
ser kozi
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1/2 ząbka czosnku
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Do startej na grubych oczkach dyni dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i mieszamy. Sałatę układamy na talerzu, układamy startą dynie, pieczarki, żurawinę oraz pokrojone w plasterki oliwki i posypujemy kozim serem. Czosnek drobniutko siekamy, solimy i dodajemy do miseczki. Dodajemy miód, sok z cytryny, oliwę doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i polewamy sałatkę sosem.