Uwielbiam dynię pod każdą postacią. To niskokaloryczne warzywo, które świetnie nadaje się do wszelkich diet, a przy tym odkwasza nasz organizm i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Co najważniejsze to to, że dynia nie traci swoich wartości po ugotowaniu czy upieczeniu. Dziś proponuję wspaniałe delikatne carpaccio z dyni. To danie nie tylko wygląda, ale też wspaniale smakuje. To do dzieła.
Na początek potrzebujemy upiec dynię. Kroimy ją na plastry czy też mniejsze kawałki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 min.
Jeśli dynia jest upieczona i wstudzona możemy zabrać się za nasze carpaccio.
Skłądniki:
upieczona dynia
pestki słonecznika
ser feta
oliwa z oliwek
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Upieczoną i wystudzoną dynię kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Ser kruszymy na dynię, nastepnie posypujemy pestakmi dyni i świeżą natką pietruszki i polewamy oliwą. Dla smaku można posolić lub psypać ziołami włoskimi. Smacznego